Ved fremstilling af parfumer, cremer og anden kosmetik kan det i nogle (enkelte) tilfælde være hensigtsmæssigt at tilsætte vand til blandingen. Det er dog slet ikke så nemt, som man skulle tro! I denne artikel har vi lavet en række forsøg, der gerne skulle illustrere, hvordan det hele hænger sammen.
Hvis du har lyst, kan du selv lave forsøgene og efterprøve det hele.
Sidst i artiklen prøver vi at opsummere nogen af den læring, der kommer ud af forsøgene. Hvis du føler der går for meget "kemi-time" i den undervejs, kan du altid springe ned til slutningen og høste resultaterne ganske gratis. Der er en flere vigtige pointer og guldkorn for dig, der selv vil eksperimentere med hjemmelavet parfume og kosmetik.
Syv forsøg med blandinger af alkohol, vand og olie
For oversigtens skyld starter vi lige med et overbliksbillede af de syv forsøg i hver sin flaske. Hvis billedet er for småt, kan du evt. zoome ind, men ellers tager vi det i mindre bidder undervejs - med masser af forklaringer til.
Billedet viser syv flasker, der hver især indeholder en blanding med 1 ml æterisk olie (20 dråber) og 50 ml alkohol/vand i forskellige forhold.
De fleste æteriske olier er næsten helt klare, men visse olier har dog farve. Det gælder bl.a. appelsin-olie, fordi den er udtrukket direkte af den orange skal.
Til disse forsøg har vi derfor valgt appelsin-olie, så det er lidt lettere at se, hvad der foregår.
Vi bruger en 99,8% ren alkohol af typen IPA-sprit, men resultaterne ville være det samme med f.eks. ren ethanol og andre lignende alkohol-typer. Nåja - vi bruger forresten også vodka til et enkelt af forsøgene - mere om det senere.
Billederne er desværre ikke så skarpe, som man kunne ønske sig, men vi forklarer undervejs mere specifikt, hvad det er, du ser :-)
1) Æterisk olie i ren alkohol
Flaske nr. 1 er en simpel blanding af 1 ml appelsinolie og 50 ml ren alkohol. Blandingen er helt klar og gennemsigtig, men med en let gullig farve fra appelsin-olien. Havde det været en klar æterisk olie, ville blandingen ligne rent vand.
I alle forsøgene har vi først tilsat ingredienserne, rystet flasken godt mellem hver tilsætning og derefter ladet den stå nogle minutter før fotografering.
De fleste parfumer i handelen består næsten udelukkende af alkohol og tilsat æterisk olie (eller kunstig duftolie). Det fungerer rigtig godt, og holdbarheden af ren alkohol er næsten uendelig.
2) Æterisk olie i alkohol - med en anelse vand
Flaske nr. 2 er næsten identisk med nr. 1. Forskellen er, 5 ml af alkoholen er udskiftet med vand. Opskriften hedder altså nu 1 ml æterisk olie, 45 ml alkohol og 5 ml vand (svarende til ca. 10% vand i blandingen)
Det er altid meget vigtigt, at vand tilsættes til allersidst. Forklaringen får du i forsøg 7.
I dette forsøg er væsken stadig klar, men den gule farve er en smule mørkere og en smule tåget - men det er forholdsvis små ændringer, som ikke ses så tydeligt på billedet.
3) Æterisk olie i alkohol - nu med 10 ml vand
I flaske nr. 3 er indholdet af vand øget til 10 ml, så opskriften nu hedder 1 ml appelsin-olie, 40 ml alkohol og 10 ml vand (svarende til ca. 20% vand i blandingen)
Her ændrer indholdet for alvor karakter! Læg f.eks. mærke til, at flaskens bund næsten ikke længere kan ses.
Væsken er blevet "tåget" og uigennemsigtig. Hvis vi havde brugt en farveløs æterisk olie, ville udseendet kunne beskrives som tynd mælkehvid, men her har vi altså en tynd "mælke-gul".
4) og 5) Endnu mere vand tilsættes
I flaske nr. 4 og 5 tilsættes der yderligere vand, så opskrifterne ser ud som følger:
Flaske 4: 1 ml appelsin-olie, 30 ml alkohol og 20 ml vand (dvs. 60% alkohol og 40% vand)
Flaske 5: 1 ml appelsin-olie, 20 ml alkohol og 30 ml vand (dvs. 40% alkohol og 60% vand)
Med de stigende vandmængder (og faldende alkoholmængder) bliver blandingen i stigende grader uigennemsigtig og "mælke-gul".
En stadig større del af den æteriske olie udskilles også fra blandingen og samler sig øverst i væsken som et gult lag. Der er simpelthen ikke længere alkohol nok til at opløse den æteriske olie fuldstændig.
Ud fra forsøgene kan vi altså udlede, at der skal 30-40 ml ren alkohol til, for fuldstændigt at opløse 1 ml (20 dråber) æterisk appelsinolie.
6) Æterisk olie i rent vand
Med baggrund i forsøgene indtil nu, kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at æterisk olie absolut IKKE kan opløses i rent vand.
Uanset hvor meget det rystes sammen på forhånd, vil det lynhurtigt skille, og olien svømmer ovenpå. Flaske nr. 6 indeholder 1 ml appelsin-olie og 50 ml vand - det duer slet ikke.
Hvis vandet var en smule tåget som i de tidligere forsøg, ville det indikere, at en del af olien var "opløst" i vandet, men det er ikke tilfældet her. Vandet er helt klart og gennemsigtigt.
7) Æterisk olie i vodka
Flaske nr. 7 består af en blanding af 1 ml appelsin-olie og 50 ml ren vodka. Det kommer måske som en overraskelse, at resultatet er næsten det samme som med rent vand! I begge tilfælde svømmer olien ovenpå og blander sig ikke (uanset hvor meget du shaker).
Vi har brugt en vodka med en alkoholprocent på 40, hvilket er det normale. Det betyder i praksis, at vodkaen består af 40% alkohol og 60% vand.
Opskriften for flaske nr. 7 er altså reelt 1 ml appelsin-olie, 20 ml alkohol og 30 ml vand - hvilket er nøjagtig det samme som i flaske nr. 5, hvor resultatet var noget anderledes!?
Forklaringen er rækkefølgen, hvormed ingredienserne blandes. Det er vigtigt, at den æteriske olie opløses i alkohol FØRST, hvorefter vandet kan tilsættes (som vi gjorde i flaske 5).
I flaske nr. 7 er alkohol og vand allerede blandet, inden den æteriske olie tilsættes, og så duer det ganske enkelt ikke.
Hvad kan vi så lære af det?
Vi kan faktisk lære en hel del! Bl.a. lærte vi her på redaktionen, at det tager laaang tid at lave den slags eksperimenter - særligt det med at tage gode fotos med et gammelt mobilkamera. Men derudover:
Vand er bøvlet at arbejde med
Allerede i de første få forsøg kunne vi se, at vand hurtigt kan "ødelægge" en ellers visuelt flot klar væske. Man kan slippe afsted med 5% (eller måske endda 10% vand), men så er grænsen også nået. Større mængder gør væsken mælkeagtig og uigennemsigtig.
Dertil kommer så også, at vand mindsker holdbarheden af et produkt. Det indgår ikke i eksperimenterne, men sådan er det desværre. Vand angribes nemt af bakterier, mug og skimmelsvampe
Så længde alkohol udgør langt størstedelen af produktet, går det dog nok, da alkoholen er konserverende. Men større mængder vand kræver yderligere tilsætning af konserveringsmidler.
Der skal en del alkohol til at opløse æterisk olie
Forsøgene viser, at der skal bruges 30-40 gange så meget alkohol som æterisk olie, hvis olien skal kunne opløses tilfredsstillende i vand.
Det er f.eks. meget relevant, hvis du bruger en elektrisk diffuser, som er vandbaseret. Her er det officielle råd, at du bare kan tilsætte 10-20 dråber æterisk olie til vandet og så kører det derudad. Nixen bixen.
Så vil vandet i din diffuser se ud som i eksperiment nr. 6: Olien flyder bare ovenpå, og du får ikke den jævne, velfungerende aromaterapi, du havde ønsket dig.
Ud fra forsøgene kan vi se, at det vil fungere MEGET bedre, hvis du først lige blander den æteriske olie med ren alkohol og DEREFTER tilsætter det til vandet i diffuseren.
Hvis du bruger 10-20 dråber æterisk olie, passer det ca. med et shotglas eller et snapseglas ren alkohol. Hæld alkoholen op i shotglasset, tilsæt de æteriske dråber og rør rundt. Hæld det derefter i vandet i diffuseren, og du får langt bedre resultater!
Vodka skal drikkes - ikke bruges til parfume mm.
Vodka består mest af vand - og selvfølgelig også en sjat alkohol. Men dels er de to ting blandet på forhånd (duer ikke), og dels er alkoholprocenten alt for lille.
På nettet kan man mange steder se anbefalinger om, at en spiseskefuld vodka i diffuseren, i duftpindende eller i sprayflasken løser alle problemer. Det er selvfølgelig noget vås, som ikke har hold i virkeligheden.
Bliv endnu klogere - læs flere artikler
Forhåbentlig kunne du bruge gennemgangen til noget. På RenOlie bruger vi mange ressourcer på at researche, eksperimentere og give konkrete praktiske tips og tricks til DIY. Tjek også vores mange andre artikler i artikelbasen.
Hvis du har ris, ros, spørgsmål eller anden feedback, er du altid velkommen til at kontakte os.