Opbevaring af vegetabilske olier

Almindelige vegetabilske olier eller basisolier har almindeligvis en gennemsnitlig holdbarhed på et par år. Det kræver dog, at du opbevarer den korrekt. Heldigvis er det ret ligetil:

Olien skal opbevares tørt, mørkt og køligt med tætsluttende låg.

Undgå harskning af den vegetabilske olie

Som udgangspunkt er en vegetabilsk olie god indtil den bliver harsk - og så er det slut. Udtrykket "harsk" dækker over flere ting, men når det handler om almindelig vegetabilsk olie, er det primært iltning og nedbrydning af fedtstofferne - også kaldet autoxidation. 

Harsk olie kan man ikke bruge. Fedtstofferne er ødelagte, og det medfører typisk også en grim lugt. Også oliens smag ødelægges, men det er mindre væsentligt i denne sammenhæng, da olierne her på siden ikke er beregnet til indtagelse. Men harskningen ødelægger også oliens gode egenskaber som hudprodukt. Den bliver ligefrem usund at bruge.

Alene lugten af harsk olie vil formentlig helt automatisk få dig til at smide den ud, så det giver som regel helt sig selv.

Ægte koldpresset olie har en duft

Mange af de madolier vi benytter os af i køkkenet, er raffinerede. Det betyder, at de har gennemgået en hel stribe af kemiske behandlingsprocesser, som i praksis gør det til et helt andet produkt end naturlig vegetabilsk olie. F.eks. bliver farven afbleget og en lang række af indholdsstofferne fjernet. Desuden fjernes den naturlige lugt og ofte også dele af - eller hele smagen.

Tilbage har vi et produkt, som i bund og grund bare er fedtstof. Det er rigtig godt til madlavning - også ved høje temperaturer, og det er også det, der sigtes efter.

Heldigvis kan du også købe de såkaldte jomfru-olier, der er koldpressede uden yderligere behandling, og derfor er "rigtige" olier. I modsætning til raffinerede olier har de både naturlig smag og lugt.

Hos RenOlie har vi en hel stribe naturlige olier. De er alle koldpressede og ubehandlede, og her skal du derfor også forvente, at de har hver deres karakteristiske duft. En olie-duft er med andre ord IKKE ensbetydende med, at den er harsk eller fejler noget. 

Hvis du ellers har brugt olien og kender den, er du ikke i tvivl, hvis den er ved at blive harsk. I forlængelse af harskningen vil du, ud over lugten, også ofte kunne bemærke ændringer i konsistens og farve.

Men no worries - du kommer højst sandsynligt ikke ud for harskning, især ikke, hvis du følger de generelle råd om opbevaring. Af samme grund sælger vi også olien i mindre flasker, så du er sikker på at få den gode olie brugt i god tid, inden den bliver for gammel.

Ilt er brændstof for haskning

Haskningsprocessen lever af ilt, så hvis du begrænser iltningen, holder olien længere i flasken. Det betyder i praksis, at låget altid skal være skruet godt på. 

Hvis du kun bruger små portioner olie ad gangen, vil du med tiden have en halvfuld flaske eller måske bare en lille bundslat. Det er ikke optimalt i det lange løb, fordi der så vil være en god portion ilt i flasken - selv med lukket låg. Det er ikke akut problematisk, men holdbarheden bliver forringet.

En god løsning er at omhælde olien til en mindre flaske, så der ikke er så meget plads til ekstra luft. Alternativt kan du også bare se at få den sidste rest brugt, mens den stadig er god - f.eks. til en olieblanding til dine duftpinde. Eller måske en nærende hudbehandling, hvor du smører kroppen ind og lader det virke lidt inden badet. Mulighederne er mange.

Sollys skader vegetabilsk olie

Sollys, eller nærmere bestemt UV-strålingen, virker nedbrydende på mange materialer. Det gælder alle former for UV-stråling, men solen er den primære leverandør. Du kender det f.eks. fra afblegede tekstiler og mon ikke også du har prøvet en solskoldning ved overdreven solbadning?

Også vegetabilsk olie tager skade af strålerne, så den skal helst opbevares mørkt. Af samme grund leverer vi olien i mørkt-tonede glasflasker. Glassets indfarvning virker som UV-filter, og det giver en god basal sikkerhed. Nogle stråler slipper dog stadig igennem, så det er stadig bedst at opbevare flasken et mørkt sted.

Lave temperaturer bremser harskningsprocessen

Alle former for kemiske reaktioner afhænger af temperaturen. Desto køligere der er, desto langsommere bevæger molekylerne sig, og derfor sker kemiske reaktioner også langsommere. Du kan derfor bremse de nedbrydende processer ved at opbevare dine olier køligt - eller i hvert fald ikke for varmt.

Stuetemperatur er som udgangspunkt fint, men har du plads i køleskabet, er det rigtig godt at stille olien der. Især de olier, der er åbne. Husk dog, at nogle olier kan ændre karakter, når de er kolde. De kan f.eks. blive grynede og/eller tyktflydende. Det sker der heldigvis intet ved. Du tager bare olien ud i god tid, inden du skal bruge den, så den lige kan nå stuetemperatur først. Så bliver den helt normal igen.

 

Opbevaring sker bedst under kølige, tørre og mørke forhold. Det gælder ikke bare for olie, men faktisk også de fleste madvarer og produkter i al almindelighed. 

 

Raffinerede olier kan ligefrem tåle at komme i fryseren, men det skal du ikke gøre med koldpressede olier. De er mere delikate og tåler ikke frost, hvis du vil bibeholde alle de gode og virksomme indholdsstoffer intakte. Ligelendes tåler de heller ikke høje temperaturer som raffinerede olier. Hold dem helst under 30 grader hvis muligt.

Undgå så vidt muligt forurening af olien

Det giver næsten sig selv, at en ren olie holder sig bedst. Luften er fyldt med svampesporer, bakterier og andet skidt, og det skal helst ikke i olien, hvis den skal holde sig længst mulig. Det er heldigvis løst, når du husker at holde låget godt skruet på.

Luften indeholder også vanddamp, og det kan kondensere i flasken og være en yderligere forureningskilde. Derfor er det også en god tommelfingerregel at opbevare og bruge olien på et tørt sted. Undgå at opbevare og håndtere olien i fugtige kælderrum og lignende.

Hvis du omhælder olien på mindre flasker eller på anden måde håndterer den, er det nok også en selvfølgelighed, at hygiejnen er i top. Husk at desinficere flasker og redskaber før brug. Det kan f.eks. gøres med ren alkohol eller en god gammeldags skoldning med kogende vand. I sidstnævnte tilfælde skal du huske at lade flasker og remedier tørre helt før brug, så der ikke kommer vand med.