Lav selv din reed-diffuser / duftpinde

Duftpinde er populære som aldrig før, og det er jo egentlig ikke så mærkeligt. En flaske med duftpinde er dekorativ i sig selv, og så står den helt automatisk og udsender en skøn duft til omgivelserne.

What's not to like? Det skulle da lige være prisen på et sæt kvalitetsduftpinde, som snildt kan løbe op i 2-300 kroner eller endda mere. Heldigvis kan du selv lave et duftpinde-sæt (reed-diffuser) i skyhøj kvalitet til en langt mere attraktiv pris. Få opskriften i denne artikel...

Pindene i sig selv er ret afgørende

Pga. den høje pris på duftpinde-sæt, er Internettet i øjeblikket oversvømmet af velmenende indlæg, som anbefaler brug af bambus-grillspyd fra køkkenskuffen til DIY-projekter. Og ja, det er billigt og ligner rigtige duftpinde, men de er til gengæld ubrugelige. Sådanne grilspyd er lavet af den hårde massive del af bambus-træet, som absolut ikke suger nogen duftstoffer op - overhovedet.

Hele formålet med pindene er, at de skal kunne suge duftvæsken op og sprede den til omgivelserne, og her duer hård bambus ganske enkelt ikke.

Grunden til, at så mange "forfalder" til bambusløsningen er måske, at løse (ægte) duftpinde ikke sælges ret mange steder og derudover til meget høje priser. Heldigvis har vi et bredt udvalg af løse duftpinde her på RenOlie - og til en rigtig god pris!

Den billigste (og måske mest brugte) velfungerende løsning er rattan-pinde, også kaldet peddigrør. Disse pinde udmærker sig ved at være bløde og desuden forsynet med en masse indvendige porer, så de rigtig kan suge væske op. Det er også et naturmateriale, hvilket kan være afgørende for nogle.

En lidt dyrere løsning er kunstige fiber-pinde, som næsten altid bruges i duftpinde-sæt i den dyre ende. Fordelen ved fiberpindene er først og fremmest, at de suger ekstremt effektivt (meget bedre en rattan-pinde). Dertil kommer så også, at de er helt lige og homogene. Sidstnævnte har ingen betydning i praksis, men kan måske have en æstetisk betydning for nogle.

Hvis du vil have maksimalt udbytte og duftspredning fra dit duftpinde-arrangement, er fiberpinde den optimale løsning. De er lidt dyrere, men det er trods alt kun få kroner ekstra for overlegen performance.

Det mest almindelige er pinde med diameter 3 mm, men vi har også alternativt 4 mm fiberpinde, som yder endnu bedre.

Vælg en smuk flaske til arrangementet

Et andet valg er flasken, som dit duftpinde-arrangement skal stå i. Her er der faktisk frit valg, for det har ikke den store indflydelse på resultatet. Dog lige et par kommentarer:

Hvis duftpindene skal kunne arbejde bedst muligt, skal de til en vis grad være nedsænket i duft-væsken. Det duer derfor ikke at vælge en literflaske, hvis du kun hælder en enkelt deciliter væske i bunden. Vælg i stedet en flaske, hvis volumen nogenlunde svarer til den mængde væske, du påtænker at fylde i.

Flasken skal helst ikke være højere, end at duftpindene kan stikke godt op i luften (og sprede den dejlige duft). En god tommelfingerregel kunne være, at mindst halvdelen af pindende skal være oppe i fri luft - men meget gerne mere. Så en lav og bred flaske er i praksis ofte mere velegnet end en høj og slank. 

Du vil også bedst kunne styre duftafgivelsen, hvis du vælger en flaske med relativ smal hals. En syltetøjskrukke kan i princippet sagtens fungere, men her vil der være en del fordampning "udenom" pindende, og du kan dermed ikke på samme måde kontrollere duftstyrken ved at bruge flere eller færre pinde.

Her på RenOlie har vi et par klassisk udseende reed-flasker til formålet (samt færdige sæt, hvor flasken kan genbruges), men du kan også sagtens bruge det, du lige har stående eller gå på jagt i genbrugsbutikker efter flotte flasker. 

Om flasken skal være klar eller uigennemsigtig er også en smagssag. Der kan dog være hensyn at tage i forhold til selve væsken. Alt afhængig af hvilken opskrift du bruger, kan væsken nemlig i nogle tilfælde være grumset eller mælkeagtig, og i de situationer kan en uigennemsigtig flaske måske være at foretrække - alt efter smag og behag.

Vi kommer senere ind på de forskellige muligheder for at blande væsken, og du kan sagtens lave en helt klar væske, hvis du foretrækker det. 

Vælg (eller design) din yndlingsduft

Hele ideen med duftpinde er selvfølgelig at sprede en dejlig duft, og her bestemmer du suverænt, hvad en dejlig duft er for netop DIG. Der er selvfølgelig også forskel på, om duftpindende skal friske entreen op, skabe en romantisk stemning i soveværelset eller måske maskere uhensigtsmæssige lugte  på badeværelset.

Her hos RenOlie har vi en stribe lækre færdigdesignede duftolier til en fair pris, som kan udgøre en god duftbase for din reed-diffuser. Du kan selvfølgelig også vælge en ægte æterisk olie, eller endda kombinere flere forskellige efter dine helt egne præferencer.

Der er ingen facitliste, så du kan få præcis den duft, du finder passende. Uanset hvad du vælger, vil duften som udgangspunkt være for koncentreret til at bruge direkte, så den skal tyndes op på passende vis. Det kigger vi nærmere på i næste afsnit.

De fleste duftolier og æteriske olier er relativt klare og gennemsigtige, men visse varianter kan have farve i større eller mindre grad. Efter fortynding vil eventuel farve sjældent spille nogen fremtrædende rolle, men det skal blot nævnes, at visse løsninger kan resultere i en svag farvning af den færdige duftolie.

Fortynding af den valgte duftolie

Når duftolien er valgt, skal den fortyndes, så der er væske nok til nogle uger, og så duftintensiteten bliver passende. Her ville både du og jeg selvfølgelig foretrække en fiks og færdig opskrift, men så let er det desværre ikke. (Men vi giver et par bud på grundopskrifter sidst i artiklen).

Der er nemlig et utal af ukendte variable, som skal gå op i en højere enhed. F.eks. har det ret stor betydning, hvilken form for duftpinde (og dermed effektivitet), du har valgt. Der er også stor forskel på dufte. Nogle dufter kraftigt igennem, mens andre er mere subtile og måske skal have en kraftigere koncentration.

Dine personlige præferencer betyder selvfølgelig også rigtig meget. Nogle foretrækker en kraftig duft, mens andre hellere vil have en næsten umærkelig baggrundsduft. Så med andre ord: Hvis du vil lave din egen reed-diffuser, skal der eksperimenteres lidt, til du rammer "the sweet spot" for netop dig. Heldigvis er der råd til at eksperimentere lidt, for råvarerne er i bund og grund billige.

 

Du kommer ikke udenom at eksperimentere lidt!

 

Men husk: Når du først har fundet din egen vej, er der åbnet op for, at du kan masseproducere til både dig selv og som gaver til venner og familie - og til en særdeles attraktiv pris.

I det følgende afsnit kigger vi lidt nærmere på, hvilke muligheder der er for fortynding...

Råvarer til fortynding

Mange af de verserende DIY-artikler på Internettet anbefaler fortynding med forskellige kombinationer af vegetabilsk olie, vand og spiritus som f.eks. vodka. Ingen af delene er faktisk særlig optimale, men lad os se lidt nærmere på de foreslåede ingredienser:

  • Vand
    Vand er billigt, men det er ikke umiddelbart blandbart med olie. Hvis du uden videre fortynder din valgte duftolie med vand, vil de to ting ikke blandes ordentligt. Olien vil samle sig på vandoverfladen og spredes ikke tilfredsstillende. Selv om du ryster de to ting grundigt sammen, vil de alligevel skille i løbet af kort tid. Det virker ikke i praksis, og vil også se mystisk ud i din flaske, hvis den er gennemsigtig.
    Vand er dog bestemt en mulighed under visse omstændigheder- vi tager tråden op lidt senere i artiklen.
     
  • Vegetabilsk olie
    Et populært bud på en fortynder, som også er relativt billig, er vegetabilsk olie. I de forskellige populær-artikler foreslås både forskellige madolier eller relativt billige kosmetisk-olier som f.eks. mandelolie og lignende. Vegetabilske olier blander sig også nogenlunde succesfuldt med duftolier. En stor ulempe ved vegetabilske olier er dog, at de er ret tyktflydende. Olierne fordamper ikke, så duftpindende vil stoppe til og ikke virke effektivt. Olie harsker også rimelig hurtigt, hvis den står i en åben flaske med lufttilførsel og lyspåvirkning.
     
  • Vodka og anden spiritus
    Generelt er spiritus en ret dyr ingrediens, men hvis man alligevel har slatter stående, der ikke skal bruges, er prisen selvfølgelig underordnet. Problemet er dog, at spiritus normalt indeholder omkring 60% vand. Vandet blander sig ikke godt med olier - hverken duftolier eller eventuelle vegetabilske olier, så resultatet vil næsten med sikkerhed i bedste fald blive "mudret", og ikke fungere særlig godt. 
    Selv ved brug af ren 40% spiritus iblandet duftolie, vil de to ingredienser efter kort tid skille, så olien samler sig i klumper. Det fungerer ikke i praksis.

Opskrifter, der rent faktisk virker

Professionelle producenter af duftpinde-sæt går helt andre veje, og du får meget bedre resultater ved at lure dem kunsten af. Og indrømmet - en god løsning koster måske en anelse mere, men hvis alternativet er noget miskmask, der alligevel ikke fungerer...

For at få en god fordampning/duftudvikling SKAL duftvæsken være relativt tynd - ellers virker de fysiske principper ikke. Vegetabilsk olie (eller andre tykkere bæreolier) er derfor ikke et særlig godt valg.

Til gengæld fungerer ren ethanol (alkohol) rigtig godt, da den både er tyndtflydende og letfordampelig. Men det skal gerne være ren ethanol frem for en 40% spiritus (med 60% vand). Så snart der kommer større mængder vand i blandingen, begynder ingredienserne at skille, og så fungerer det ikke.

I det følgende får du forskellige opskrifter, som du kan tage udgangspunkt i, når du skal eksperimentere. Vi slutter listen af med opskrift nr. 5, hvor vi samler erfaringerne og prøver at sammensætte den "perfekte" opskrift, der både tager hensyn til pris, holdbarhed og effektivitet. 

Opskrift nr. 1 (som nok over-performer)

En helt simpel opskrift baseret på ovenstående kunne dermed være ren ethanol 99,8% eller anden alkohol med renhed på 90-100%, iblandet en passende mængde duftolie. Et udgangspunkt for eksperiementer kunne være 1-2 ml duftolie (20-40 dråber) pr. deciliter alkohol.

Ethanol er både tyndtflydende og fordamper effektivt, så du vil sikkert opleve, at opskrift nr. 1 ikke holder i adskillige uger, da den simpelthen overperformer i forhold til at sende en masse duft ud i rummet på kort tid. Pga. effektiviteten skal der heller ikke bruges så meget duftolie som ved andre opskrifter.

Opskrift nr. 2 (hvor perfomance kan justeres)

I denne opskrift introducerer vi vidundermidlet DPG (dipropylengycol), som er en mere tyktflydende alkohol. Den har fremragende egenskaber mht. opløsning af duftolien, stabilitet og opblanding med ethanolen, men da den er tyktflydende, fordamper den langsommere.

Med en blanding af ren ethanol og DPG kan du nu styre effektiviteten. Desto større anddel af DPG, desto langsommere fordampning og omvendt. Prøv f.eks. med 2-3 ml duftolie (40-60 dråber), 20 ml DPG og 80 ml ethanol og eksperimenter videre derfra.

Opskrift nr. 3 (billigere alternativer)

I stedet for ren ethanol kan du prøve at eksperimentere med billigere alkohol-alternativer som f.eks. ren IPA-sprit eller måske endda almindelig husholdningssprit. Det er vigtigt, at alkoholprocenten kommer så tæt på 100% som muligt (helst 90-100%), hvis resultatet skal blive rigtig godt.

Opskrift nr. 4 (endnu billigere løsninger)

Hvis prisen skal helt i bund, er vi nødt til også at introducere vand i opskriften, og det kommer ikke uden omkostninger. Vand og duftolie kan ikke blandes 100%, og det går ud over gennemsigtigheden i væsken. Små mængder vand gør ikke nogen stor synlig forskel, men desto mere vand du tilsætter, desto mere mælkehvidt og uigennemsigtigt bliver resultatet.

Men hvis du kan leve med, at væsken ikke længere er klar, er vand en yderligere mulighed for besparelse. I princippet kan almindeligt postevand bruges, men demineraliseret vand er klart at foretrække, da det ikke indeholder kalk og salte, der kan tilstoppe duftpindene. Demineraliseret vand er heldigvis stadig forholdsvis billigt.

Vand har også den positive egenskab, at det ikke fordamper så hurtigt som ren ethanol, og dermed forlænger duftperioden for en portion færdigblandet duftvæske. Vand reducerer dog også duftstyrken, sammenlignet med alkohol.

For at opnå en passende spredning af duftolien i vandet, er det dog stadig nødvendigt, at en væsentlig del af blandingen er alkohol - enten DPG, ethanol eller en anden alkohol - eller en blanding af flere. En opskrift at eksperimentere ud fra kunne være 2-3 ml duftolie (40-60 dråber), 10-30 ml DPG/alkohol og 70-90 ml vand. Med denne mængde vand bliver resultatet dog med sikkerhed helt mælkehvidt.

 

OBS - meget vigtigt:
Når du blander en opskrift, hvor der skal tilsættes vand, er det meget vigtigt, at du FØRST blander duftolie og alkoholer, og DEREFTER tilsætter vand. Ellers opblandes olien ikke ordentligt i vandet.

Det betyder dermed også, at du ikke efterfølgende uden videre kan tilsætte lidt ekstra duftolie, hvis intensiteten skal opjusteres. I givet fald er du nødt til først at opblande den ekstra duftolie med yderligere DPG/alkohol, før tilsætning til den eksisterende vandholdige blanding.

 

En anden omkostning ved at introducere vand er reduceret holdbarhed, som falder i takt med mængden af vand. Vand angribes nemlig i længden af mug- og skimmelsvampe.

En enkelt portion færdigblandet duftvæske til omgående brug kan godt holde sig nogle uger, men du kan ikke uden videre f.eks. lave nogle liter til lager, som så kan bruges løbende over halve og hele år - i hvert fald ikke, hvis en stor del af blandingen udgøres af vand. Dertil er holdbarheden for ringe, og du risikerer, at dine duftpinde senere hen står og producerer dårligt indeklima i stedet for at friske op.

Holdbarheden kan forlænges ved tilsætning af et konserveringsmiddel som f.eks. benzylalkohol, hvor du kan tilsætte nogle få milliliter pr. deciliter vand. Det øger dog prisen en del, og udhuler dermed en del af besparelsen ved at bruge vand.

Opskrift nr. 5 (vores bedste kompromis)

Hvis vi skal samle erfaringerne fra de tidligere opskrifter og nå frem til en blanding, der både tilgodeser pris, udseende (klar væske), holdbarhed og effektivitet, vil vi her fra RenOlie foreslå følgende valg af ingredienser til en deciliter væske til dine duftpinde:

  1. Duftolie efter egent valg
    Duftolien er det centrale, og her vælger du selv. Prisen for 2-3 ml ligger vel gennemsnitligt omkring 10-15 kroner, alt efter hvad du vælger. En ren æterisk olie kan fås fra 7-8 kroner og opefter for 3 ml, og vælger du en af vores færdigblandede duftolier, er prisen endnu lavere.
     
  2. Almindelig husholdningssprit (93%)
    Almindelig husholdningssprit 93% fås overalt, og består af 93% ethanol og 7% demineraliseret vand. Det er ganske enkelt den billigste måde at skaffe disse ingredienser på. Hvis du kigger dig lidt omkring, kan en hel liter husholdningssprit købes til 30-35 kroner - dvs. en deciliterpris på bare 3-4 kroner.
     
  3. DPG (dipropylenglycol)
    DPG bruges i næsten alle former for parfume og ligende præparater, fordi det har helt uovertrufne egenskaber i forhold til at opløse duftolier og stabilisere blandinger helt generelt. Holdbarheden er næsten uendelig, og DPG bidrager også med at forlænge driftstiden for din reed-diffuser. 

    Vi sælger dipropylenglycol til små 200 kr/liter, og da der kun skal bruges en "lille slat" til en deciliter færdigblanding, er udgiften hertil blot 3-4 kroner pr. portion.
     
  4. Demineraliseret vand
    For at bringe prisen det sidste lille nøk nedad, kan du overveje at tilsætte lidt ekstra demineraliseret vand til blandingen. Det skal ikke være ret meget (fordi vi gerne vil have god holdbarhed og klar væske), men vandet erstatter en smule af de lidt dyrere ingredienser, så hvis du skal masseproducere, gør det en forskel. Prisen er nærmest gratis i de mængder, der anvendes her. 

Forslaget til grundopskriften til 1 deciliter færdig duftvæske kunne dermed være omtrenligt:

  • 3 ml duftolie/æterisk olie (60 dråber)
  • 17 ml DPG
  • 70 ml husholdningssprit 93%
  • 10 ml demineraliseret vand

Bland først duftolie med DPG og miks det godt, tilsæt derefter husholdningssprit og miks igen. Slut af med at tilsætte demineraliseret vand og miks det hele godt sammen.

Holdbarheden på denne opskrift er rigtig god, så du kan sagtens blande større mængder og opbevare til senere (opbevar mørk og køligt).

Prisen pr. deciliter er bare ca. 17 kroner, og så får du til gengæld en professionel og effektiv blanding!

Som tidligere nævnt skal du endelig EKSPERIMENTERE derudad. Opskriften er ikke hugget i sten - det er faktisk blot et forslag til videreudvikling. Prøv væsken af i dit duftpinde-arrangement, gør dig dine iagttagelser og juster efter behov.

Hvis du synes duften er for svag, kan du f.eks. øge indholdet af duftolie/æterisk olie, øge mængden af sprit eller reducere indholdet af demineraliseret vand - eller en kombination af alle forslagene. Og er duften for stærk, gør du selvfølgelig det modsatte. 

Hvis du synes blandingen fordamper for hurtigt (dvs. varer for kort tid), kan du f.eks. øge mængden af DPG og reducere sprit-mængden eller måske øge indholdet af demineraliseret vand en smule - eller en kombination af begge forslag. 

Alt afhænger af dit setup, den valgte duft og dine personlige præferencer generelt, så der er ingen facitliste som sådan.

Pep evt. blandingen op med lidt farve

Nogle sværger til en helt klar væske i en klar flaske, men så "kedelig" behøver du selvfølgelig ikke at være. Der er intet i vejen for at sætte farve til væsken. Kører du f.eks. med et rødt tema i rummet, er det jo oplagt, at duftvæsken også er rød, hvis flasken er gennemsigtig - de små detaljer tæller!

Her kan du evt. eksperimentere med frugtfarve/konditorfarve, pastafarve eller lignende, men resultaterne kan være noget svingende. Vi anbefaler vores eget farvesæt, som er udviklet til formålet.

Hvis du benytter en opskrift med et mælkehvidt resultat, er det genialt med farvetilsætning, hvis væsken kan ses gennem flasken (og hvis du er til farver). Så forvandles væsken med et trylleslag fra kedelig hvid til en flot, gennemfarvet farvebombe.

Opsætning af dine duftpinde

Tilbage er der nu bare at hælde den færdige duftvæske op i flasken og sætte pinde i. Antallet af pinde har stor indflydelse på duftstyrken - desto flere pinde, desto kraftigere duftudvikling.

Det mest almindelige er at bruge omkring 4-8 pinde, men det er helt op til dig. Bemærk, at dine duftpinde lige skal have en dag eller to til at suge væsken op og blive vædet godt igennem, før du helt kan regne med duftniveauet. 

Opstartsprocessen kan speedes op ved at gennemvæde pindene i væsken på forhånd. Det kan f.eks. gøres ved at danne en smal aflang bakke i staniol, hvor pindende lige kan ligge og søbe i lidt duftvæske en halv times tid, før de sættes i flasken. 

Hvis du gennemvæder pindene på forhånd, skal du til gengæld være opmærksom på, at de dufter ekstra kraftigt i starten, så de skal lige have nogle timer til at komme i balance, før du kan regne med duftstyrken.

Skal pindene "vendes" undervejs?

Måske har du hørt om tricket med at vende pindene af og til for at øge duftstyrken. Fremgangsmåden er, at man lige samler pindene, løfter dem op af flasken, vender dem 180 grader og sætter dem tilbage igen, så pindene herefter "står på hovedet".

Det virker selvfølgelig som en turbo for duftudviklingen på kort sigt, og kan være et fint trick at have i baghånden, hvis der lige opstår en situation, hvor der er brug for ekstra duft.

Men i hverdagen bør det ikke være nødvendigt at gå og vende pindende. Hvis du generelt oplever, at tricket er nødvendigt for at opnå den ønskede duftstyrke, er der noget galt. Enten suger dine pinde ikke godt nok, eller også er duftstyrken i væsken ganske enkelt for svag og skal opjusteres.

I øvrigt KAN duftpinde faktisk godt "slides op", forstået på den måde, at de bliver mindre effektive over tid. Det kan f.eks. skyldes urenheder i væsken, som med tiden tilstopper porerne i pinden, så væskeflowet mindskes. Med tiden kan der også samles en hinde af olie, støv og snavs på pindens overflade, som bremser fordampningen. 

En tommelfingerregel er derfor, at duftpinde i princippet ikke bør genbruges. Hvis du alligevel gerne vil strække anvendelsen lidt længere, kan de brugte pinde evt. lægges i blød i sprit nogle timer, og overfladen kan skrubbes ren med en børste.

Hvis du køber pindene hos os, tilbyder vi nogle meget attraktive mængderabatter, så overvej at købe ind i lidt større mængder, så brugte pinde for nemheds skyld bare kan kasseres efterhånden. 

Held og lykke med projektet!

Ja, det lyder måske, som om du herefter lades i stikken, men sådan skal det selvfølgelig ikke forstås. Men vi har givet dig de bedste forudsætninger for at eksperimentere videre på egen hånd, og du har fået en masse (hemmelige) tips og tricks, som de professionelle benytter sig af, og som du ikke får i de mange pop-artikler på nettet.

Som altid er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os med spørgsmål, men vi hører også meget gerne om dine erfaringer og succes-oplevelser. Kontakt os gerne!