Lav selv - simpel shampoo-bar på 10 minutter

Det er supernemt at lave dine egne shampoo-barer. Denne opskrift er helt bevidst gjort så enkel som mulig, så du nemt, hurtigt og billigt kan gøre dig dine indledende erfaringer. 

Fordelene ved selv at lave sin shampoo er mange. Det er f.eks. meget billigere end at købe i butikkerne, selv om du bruger bedre og sundere råvarer og ingredienser. Du ved præcist, hvad der kommer i, og du kan skræddersy produktet efter dine ønsker.

Generelt om shampoo-barer   

Shampoo-barer er ikke meget brugte herhjemme i Danmark, men er rigtig populære i USA og i udlandet generelt. Og lur mig, om ikke også vi danskere hopper med på bølgen snart.

Fordelen ved en fast shampoo er bl.a., at der ikke kræves plastemballage, og det er jo et hot emne for tiden. Erfaringen viser også, at man med en fast bar generelt kun bruger den mængde sæbe, der rent faktisk er nødvendig. Det er godt for både miljøet og pengepungen.

En almindelig flydende shampoo er i princippet en shampoo-bar, der er tyndet op med 80% vand og fyldt på flaske. Så hvorfor egentlig ikke springe dette unødvendige led over og bruge shampooen direkte i sin rå form?

Og så skader det jo heller ikke, at shampoo-baren giver masser af muligheder for at være kreativ med dufte, farver og faconer. Det er en sjov og givende hobby, og der er lagt op til masser af skønne værtindegaver og gaver til jul og fødselsdage - altså, når du får lidt øvelse.

 

Super simpel opskrift - kun 4 ingredienser:

*I denne opskrift har jeg brugt mandelolie, men du kan fint bruge en hvilken som helst anden vegetabilsk olie efter ønske.

Med denne opskrift laver du én shampoo-bar på 65 gram. Ønsker du at lave flere, skal mængden af ingredienser selvfølgelig bare øges tilsvarende. 

De eneste remedier du behøver til denne opskrift er en skål, en robust ske og en køkkenvægt.

OBS: Du kan her nøjes med en almindelig køkkenvægt med en nøjagtighed på 1-2 gram, fordi afvejningen af ingredienserne ikke er så kritisk i denne opskrift. Til mere avancerede opskrifter vil du få brug for en mere nøjagtig vægt

Sådan laves baren:

Hæld Sodium Cocoyl Isethionate-pulveret op i en skål sammen med majsstivelsen, og bland det godt sammen ved hjælp af en (gerne robust) spiseske.

Det fine pulver støver lidt i starten, så bland det op under en tændt emhætte og/eller brug en støvmaske. Det rå SCI-støv kan nemlig virke irriterende i luftvejene. Du kan evt. snuppe en af de masker, du sikkert har liggende fra corona-perioden. (Jeg bruger selv kun emhætte-metoden, men nu er tippet med maske i hvert fald givet videre).

Tilsæt derefter Cocamidopropyl Betaine og olie, og rør godt rundt. I starten blander det sig ikke særlig godt, så det kræver lidt arbejde med skeen. Herfra støver blandingen ikke længere, så du kan slukke emhætten og tage masken af.

Du skal ikke kun røre rundt, men også klemme og trykke ingredienserne sammen (derfor skal skeen gerne være lidt robust). Det virker måske lidt håbløst i starten, men efter et par minutter vil du så småt opnå en tykkere, delvist sammenhængende dej - omend den er lidt smuldrende i karakteren. 

Skift gerne over til at ælte direkte med fingrene. Husk grundig håndvask forinden. Du kan også bruge et par nitril-handsker, hvis du foretrækker det, men det er sådan set bare sæbe, så der er intet farligt ved hudkontakt.

I løbet af få minutter skal du gerne ende op med en sammenhængende klump dej. Rul den til en kugle mellem hænderne og tryk den lidt flad, så du opnår en passende form på din shampoo-bar.

Dejen er så bastant, at den godt kan flække lidt i kanterne, når du trykker den flad. Det gør ikke så meget. Prøv igen, eller "lap" sprækkerne efter bedste evne, så du til sidst har en "pæn" bar.

Læg baren til tørre et døgns tid. Herefter er den klar til brug.
 

 

Billedet ovenfor viser min "flotte" kreation. Det kan du helt sikkert gøre bedre!? Opskriftens 65 gram ingredienser er nok til en rund puck-formet bar med en tykkelse på ca. 2 cm og en diameter på ca. 6 cm.

Udformningen er heldigvis ikke så vigtig. Efter en vask eller to slides ujævnhederne af, og shampoen virker i øvrigt lige så godt fra en grim bar som min.

Jeg har lagt den ud i altankassen til fotografering, for at give billedet lidt stemning. Som du kan se, ligger baren på en sæberist. Den viste model er lavet af hemu-træ, og du kan få sæberisten lige her

NB: Jeg synes baren ser mere hvid ud på fotografiet, end den egentlig er. Den relle farve er nok lidt mere råhvid.

Kort gennemgang af ingredienser

Baren har kun fire ingredienser, så det er forholdsvis nemt at overskue. De to vigtigste ingredienser er Sodium Cocoyl Isethionate og Cocamidopropyl Betaine. De er begge milde og hudvenlige vaskeaktive stoffer - fremstillet af naturlige råvarer.

Cocamidopropyl Betaine er på flydende form, således at den sammen med de tørre ingredienser kan blande en dej. En del af indholdet i Cocamidopropyl Betaine er vand, som kan fordampe under tørring af baren, så den kan hærde op.

Majsstivelsen er med til at give dejen konsistens og hærde den færdige bar. Stivelsen resulterer også i en mere luksuriøs følelse på huden i forbindelse med brugen. Derudover optager stivelsen overskydende olie fra håret.

Uanset hvor mild en sæbe er, vil den fjerne noget af det naturlige fedtstof fra hud og hår. Det er hele pointen med at vaske sig, da det bl.a. er de yderste lag fedt på kroppen, der er blevet snavsede og skal vaskes af. Derfor er den vegetabilske olie tilsat, således at der kan efterlades lidt rent fedtstof efter vask.  

Hvordan bruger man en shampoo-bar?

En shampoo-bar bruges akkurat som et stykke gammeldags sæbe: Start med en skylle håret under bruseren. Gør baren våd, skum den op mellem hænderne og fordel skummet i håret. Du kan også bare køre shampoo-baren rundt i håret og danne skum på den måde.

Akkurat som med andre shampoos, vil mængden af skum afhænge af, hvor beskidt håret er. Hvis det ikke skummer i første runde, skylles håret og sæbes ind en gang mere - hvorefter der gerne skulle dannes skum.

 

 

TIP: Der er grundlæggende ingen forskel på shampoo og showergel/kropssæbe. Mere avancerede shampoos har selvfølgelig tilsat særlige hårplejende ingredienser, men det er ikke tilfældet med denne simple bar. Den er derfor også velegnet til resten af kroppen og som håndsæbe.

Opbevaring af shampoo-baren

Der er ingen særlige krav til almindelig opbevaring. Baren skal selvfølgelig ikke ligge i solen, men almindelig tør opbevaring ved stuetemperatur er helt fin.

Når shampoo-baren har været i brug, skal den have mulighed for at tørre - akkurat som alle andre sæbebarer. Den skal ikke ligge i en pøl af vand, men på en rist eller i en sæbeskål med "afløb", så vandet kan løbe fra og baren kan tørre ud til næste gang.

Du ska' da ha' rabat!

Hvis du har tygget dig igennem teksten helt hertil, har du fortjent en lille rabat: Brug rabatkoden SIMPELSHAMPOO i shoppen, og få 10% rabat på alle ingredienserne i opskriften. Så kommer du ekstra billigt i gang, og får lejlighed til at prøve, hvor nemt det egentlig er.

Den viste bar koster ca. 15-20 kroner at lave, hvis du køber råvarerne i de mindst mulige portioner. Køber du ind i lidt større mængder, er prisen selvfølgelig noget billigere.

Kvaliteten på denne shampoo-bar er mindst lige så god som de barer, du kan få i butikkerne til en pris på 100 kroner +/-. OG den er meget sundere for huden at bruge end almindelige shampooer! Det er en såkaldt no-brainer - alle burde lave deres egen shampoo.

Hvordan med konservering?

Som udgangspunkt bør man konservere alle former for kosmetik, der indeholder vand. I dette tilfælde er baren dog (efter hærdning) et tørt produkt, og derfor kan det forsvares at undlade konservering. Mange tilsvarende barer i butikkerne indeholder heller ikke konservering.

Når det så er sagt, er det generelt alligevel altid en god ide at tilsætte konserveringsmidler for en sikkerheds skyld. Men det koster lidt ekstra og komplicerer opskriften lidt, og formålet med denne opskrift er at vise, hvor simpelt det kan gøres. Så også af den grund er konserveringen for nemheds skyld udeladt her.

Shampoo-barens pH-værdi

Hvis du interesserer dig lidt for kosmetik, er du sikkert stødt på begrebet "pH-værdi". Det er et kompliceret emne, men pointen er, at man i dag har meget fokus på, at hud og hår ikke må overbelastes med meget basiske eller sure produkter (= meget høje eller lave pH-værdier i spektret 1-14)

Gammeldags sæbe er f.eks. meget basisk med en typisk pH-værdi på 10-12, og det er ikke godt for hverken hud eller hår.

Shampoo-baren, du laver her, har en pH-værdi på ca. 5,6, og det er faktisk et udmærket niveau, som ligger på linje med mange andre moderne sæbeprodukter.

Men hvad med alt "liret"?

Du har selvfølgelig ret! Der er hverken farve, duft eller smarte virkestoffer tilsat i denne opskrift, og det er jo lidt kedeligt. Hele pointen med opskriften er imidlertid at vise, hvor simpelt det grundlæggende er, så derfor er al den slags udeladt.

Men du kan sagtens tilsætte spændende æteriske olier eller prisbillige duftolier, hvis du har lyst. Til denne bar vil det nok være passende med 0,5 gram (ca. 10 dråber) som udgangspunkt, hvis du vil eksperimentere med det.

Farve er bestemt også en mulighed. Prøv f.eks. at blande en smule pigmentfarve sammen med de tørre ingredienser inden dejen æltes sammen. 

Der findes masser af spændende, gavnlige virkestoffer til både hud og hår, som man også kunne inkludere. Men det er en helt anden historie. Virkestoffer og den slags tager vi med i nogle mere avancerede opskrifter senere hen. 

Mht. virkestofferne skal du i øvrigt være opmærksom på, at RIGTIG MANGE produkter på markedet benytter sig af "lånte fjer", når de typisk reklamerer med de indholdsstoffer, der er på mode for tiden.

Som oftest er der tilsat så minimale mængder af virkestoffer, at de faktisk ikke har nogen reel betydning i praksis. Men det ser godt ud på ingredienslisten, og bruges ofte heftigt i markedsføringen. Det er helt lovligt, men...

Sæt igang!

Som tidligere nævnt er det lidt af en "no-brainer" at lave sin egen shampoo - alle burde gøre det. Der er ikke rigtig nogen ulemper ved det, men til gengæld masser af fordele.

I opskriften er der links til alle ingredienserne, så du hurtigt og nemt kan bestille dem hjem. Husk også rabatkoden SIMPELSHAMPOO for ekstra 10% rabat.

Jeg sender varer fra dag til dag, så du kan være i gang på ingen tid og få testet konceptet af. Jeg vil næsten garantere, at det bliver kærlighed ved første berøring, og så ligger vejen åben for langt mere spændende opskrifter og produkter.

Jeg arbejder hårdt på at lancere masser af nye opskrifter, og med lidt øvelse vil du med tiden også selv være i stand til at skabe nye spændende kreationer, der er specialdesignede efter netop DINE ønsker, behov og præferencer.