Æterisk olie bryder sig ikke om UV-lys, varme, ilt og vand. Så desto bedre du er til at beskytte din æteriske olie mod disse, desto længere bliver holdbarheden.
- Kort sagt: Opbevar din olie tørt, køligt, under tætsluttende låg og beskyttet mod lys (gerne i mørke glasflasker).
I det følgende får du lidt flere konkrete tips.
Beskyt din æteriske olie mod ultraviolet lys
Lys i almindelighed og ultraviolet lys i særdeleshed er kendt for at påvirke omgivelserne meget. Ultraviolet lys kan f.eks. gøre din hud solskoldet eller afblege gardiner og materialer over tid.
Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at også æterisk olie tager skade af UV-påvirkninger. Ofte leveres olierne derfor i ravfarvede eller brune flasker - eller i nogle tilfælde flasker i andre farver. Det væsentlige er, at det farvede glas filtrerer hovedparten af de skadelige stråler fra.
Det mørke glas er dog på mange måder lidt upraktisk. Det er f.eks. svært at se, hvor meget der er tilbage i flasken, og også sværere at vurdere oliens konsistens. Det er selvfølgelig også lidt ærgerligt at gå glip af de flotte naturlige farvenuancer, som de forskellige olier kan have.
Men det er nu engang prisen for at sikre olien bedst muligt, og producentens måde at sikre, at den når uskadt frem til dig.
Der er absolut intet i vejen for at bruge almindeligt klart glas, når bare du sørger for at opbevare flaskerne mørkt - eller i hvert fald et sted, hvor de ikke rammes af for meget lys.
Mange foretrækker klart glas, når de sidder derhjemme og sysler med olieblandinger og lignende. Så er det alt andet lige nemmere at se, hvad man laver.
Æterisk olie opbevares bedst køligt
Som mange andre letfordampelige substanser (som f.eks. benzin, alkohol osv), er æterisk olie meget brandfarlig, og enkelte af varianterne kan antændes ved temperaturer så lave som 40 grader, hvis der er åben ild i nærheden. Så alene af den grund er æteriske olier ikke noget, man bør have liggende og koge i bilen en varm sommerdag.
Men dertil kommer så også, at selve olien kan tage skade af højere temperaturer. Så længe du holder dig under 100 grader, tager dampdestillerede æteriske olier dog ikke direkte skade af varme på kortere sigt (de kommer over 100 grader i selve fremstillingen). Koldpressede olier skal derimod helst ikke meget over 30-40 grader på noget tidspunkt, hvis de skal bibeholde alle de essentielle egenskaber.
Ved temperaturer meget over stuetemperatur, vil nogle af de mere flygtige bestanddele i en æterisk olie fordampe og blive til gasser inde i flasken. Det er der forsåvidt ingen problemer i. Så snart flasken igen er tilbage på normal temperatur, fortætter dampene og går tilbage til væskeform, hvorefter de blander sig med resten af olien igen.
Det er dog vigtigt, at du IKKE skruer låget af en flaske, mens den er opvarmet. Så vil gasserne i flasken nemlig sive ud, og dermed forsvinder en væsentlig del af oliens bestanddele. Vent med at åbne, til flasken er tilbage på stuetemperatur.
Som du måske husker fra kemi-timerne, foregår alle kemiske processer hurtigere ved højere temperaturer. Det betyder med andre ord, at de naturlige aldringsprocesser går meget hurtigere, når olien generelt opbevares varmt. Og dermed nedsættes holdbarheden. Du kan derfor regne med, at desto koldere du opbevarer olien, desto længere holder den sig frisk og potent.
Det er forsåvidt ikke noget, du behøver at gå så meget op i. De fleste opbevarer blot de dyre dråber ved stuetemperatur, og det er fint nok. Det er dog bedst at opbevare et sted, hvor temperaturen er nogenlunde konstant. Alt for mange store temperaturudsving kan i det lange løb have betydning for holdbarheden.
Men du kan i princippet forlænge holdbarheden betydeligt, hvis du opbevarer på køl. Køleskabet er f.eks. en fin løsning, hvor der både er mørkt og konstant temperatur.
Opbevaring sker bedst under kølige, tørre og mørke forhold. Det gælder ikke bare for olie, men faktisk også de fleste madvarer og produkter i al almindelighed.
Nogle går endda så vidt som til at opbevare olien i fryseren. Der er dog delte meninger om, hvorvidt dette er godt for olien.
Husk, at mange olier bliver tyktflydende eller endda kan krystalisere ved opbevaring på køl. Før du kan bruge en nedkølet olie, kan det derfor være nødvendigt at lade den temperere til stuetemperatur, så den bliver nem at arbejde med. Gør det nænsomt ved naturlig opvarmning, som godt kan tage et par timer, hvis olien har været meget kold.
Oliens nedbrydningsprocesser skal bruge ilt
Mange nedbrydningsprocesser skal bruge ilt for at fungere. Vi kender det f.eks. fra mange madvarer, hvor åbning af emballagen straks sætter turbo på nedtællingsuret mht. holdbarhedsdato.
Det samme gør sig gældende for æteriske olier: Iltning forkorter holdbarheden, så desto mindre ilt - desto længere holdbarhed.
Fra fabrikken leveres olien derfor altid i en fyldt flaske, så der kun er en lille luftlomme tilbage. Desuden kan luftlommen være skabt i et vakuum eller evt. være udfyldt med en alternativ gasart, således at iltindholdet i flasken er minimalt.
Så snart du skruer låget af flasken, vil der dog komme ilt til. De fleste flasker er forsynet med en dråbetæller, og den er fin at lade sidde i, fordi den også er med til at begrænse iltningen. Og så giver det selvfølgelig sig selv, at låget skal være skruet godt på, når du ikke bruger af olien.
Efterhånden som flasken gradvist tømmes, vil den selvfølgelig også gradvist indeholde en større anddel af ilt. Derfor er det ikke så hensigtsmæssigt at have små bundslatter stående i længere tid.
For at undgå bundslatter, kan du med fordel omhælde til en mindre flaske, eller lave et miks af flere olie-rester, så de kan fylde en flaske op. Alternativt kan du gøre det til en vane at få brugt slatterne til diffuseren eller til en spray med luftfrisker, insekt-afskrækker eller andet. Bare så olien bliver brugt fornuftigt, mens den stadig er god.
Vand er ikke særlig holdbart
Selv om vi ofte tænker på vand som noget helt rent og holdbart, er det ikke altid tilfældet i praksis. I kosmetikindustrien tilsætter man altid konserveringsmidler til produkterne, hvis der er vand i - simpelthen fordi vandet forringer holdbarheden.
Også i en ren æterisk olie går det ud over holdbarheden, hvis den "forurenes" med vand. En sådan forurening kan f.eks. opstå, hvis der trænger damp/fugt ind til olien i flasken. Det er endnu en grund til at opbevare olierne med tætsluttende låg.
I den sammenhæng er det også oplagt at undgå opbevaring på steder, hvor der er meget fugt og damp - f.eks. på et badeværelse.
Æteriske olier har generelt lang holdbarhed
Hvis du ellers forsøger at tage lidt hensyn til ovenstående forhold, kan du regne med en relativ lang holdbarhed på din olie. Heldigvis er det heller ikke sådan, at en æterisk olie pludselig bliver dårlig fra den ene dag til den næste.
Du vil snarere opleve, at den gradvist begynder at miste "kraften". Til sidst kan den måske ændre karakter mht. farve og duft, og det er først her, du for alvor bør overveje, om det ikke er tid til at kassere den. (Husk, at æteriske olier og emballage skal bortskaffes som farligt affald på lige fod med neglelak, lightere, afløbsrens og lign.)
Holdbarheden afhænger dog også i høj grad af, hvilken type æterisk olie, der er tale om. De flygtige topnote-olier som f.eks. citrus-olier, har kun en holdbarhed på et år eller to (alt efter opbevaring selvfølgelig).
Derimod kan tunge bundnote-olier som f.eks. sandeltræ og patchouli sagtens have en holdbarhed på op til 10-15 år, og bliver ligefrem bedre med tiden.
Emballering og håndtering af olien
Når det kommer til langtidsopbevaring, er glasflasker den suverænt bedst løsning. Selv de mest koncentrerede olier reagerer ikke med glasset på nogen måde. Selv om glas pr. definition er lidt skrøbeligt, er det sjældent et problem med de små flasker, der er meget robuste og slagfaste pga. materialetykkelse og små flaskedimensioner. Glas er også perfekt i forbindelse med røreskåle, pipetter og andet tilbehør til håndtering.
Rustfrit stål og lignende er også udmærket til både opbevaring og håndtering af ufortyndede olier. Aluminium er ikke det bedste, og til langstidsopbevaring skal en aluminiumsflaske være coated indvendigt med epoxy, hvis man vil undgå kemiske reaktioner mellem olien og metallet. Aluminiumsflasker ses ofte brugt, når større mængder olier skal håndteres. Fordelen er den lave vægt og det faktum, at beholderen ikke kan slås i stykker som det er tilfældet med glas.
Plast er ikke velegnet til ufortyndede olier. De petrokemiske bestanddele i plasten kan interagere med olien og forurene den. Selve plasten kan også optage olie og dermed umuliggøre rengøring efter endt brug.
Så snart den æteriske olie er blandet op i en lav koncentration, kan du bruge den emballage, du har lyst til. En hjemmelavet Eau de Cologne med 3% æterisk olie eller en creme med få procent duftstoffer, kan fint fyldes på plast- eller aluminiumsemballage, hvis du foretrækker det. Laver du stærke parfumer, må anbefalingen dog stadig være glas som det sikre valg.
Husk altid at desinficere emballagen, inden du fylder på. Det kan ske ved skoldning (og efterfølgende grundig lufttørring) eller ved rengøring i f.eks. ren alkohol.
Note vedr. plastlåg, dråbeindsatser og pipetter
Æteriske olier leveres normalt i glasflasker (som er det optimale). Men måske har du undret dig over, at dråbeindsats og låg er af plast, når det nu ikke er optimalt emballage-materiale. Og du har ret: Det er ikke helt optimalt. Men det er en kompromis-løsning, som sikrer en fornuftig pris på produktet. De anvendte plastmaterialer er selvfølgelig også optimeret bedst muligt.
Du kan endvidere optimere endnu mere ved at opbevare flaskerne lodret med låget opad, så plastmaterialerne ikke står permanent i blød i olien. Ligeledes er kølig opbevaring med til at forsinke eventuelle kemiske reaktioner. Men tag det ikke for tungt - vi er ude i de helt små marginaler mht. problematikkerne omkring dråbeindsats og låg.
Hvis du arbejder lidt mere intensivt med at blande og eksperimentere, vil du sikkert på et tidspunkt komme til at arbejde med de praktiske pipette-låg, som passer til standard-flaskerne. Her fjerner man den originale dråbeindsats og låg, og erstatter med et pipettelåg.
Pipettelåget er også lavet af plastik, dog med en gummitut for oven, som man kan trykke på for at opsuge eller afgive dråber fra pipetten. Selve pipette-røret er lavet af glas.
I praksis kan man opleve, at gummiet i toppen efter lang tids brug bliver mørnet. Det skyldes påvirkninger fra den koncentrerede olie. Ved brug af pipetter af denne type er det derfor særlig vigtigt, at du opbevarer flasken lodret, så gummiet udsættes mindst mulig for olien. I hvert fald hvis du vil optimere holdbarheden af pipetten og så vidt mulig undgå at gummi og olie interagerer.
Nogle anbefaler, at pipettelåget kun bruges, mens du sidder og arbejder med olierne. Når du pakker sammen og stiller olien til opbevaring, kan originallåget skrues på, og pipetten rengøres til næste gang. Der er både fordele og ulemper ved begge fremgangsmåder.